Gesprekshulp bij kanker

Gesprekshulp bij kanker

Weinig patiënten onthouden alle informatie van de dokter tijdens een gesprek in de spreekkamer. Zeker bij een ingrijpende ziekte als kanker zijn patiënten vaak nerveus voor een doktersafspraak. Om patiënten en artsen te helpen, is er nu de app Gesprekshulp bij kanker. De app is gratis te downloaden via de appstores.

Stichting kanker.nl heeft de app ontwikkeld om patiënten en hun naasten te helpen bij het gesprek met de arts. Met deze app kunnen ze het gesprek voorbereiden, opnemen en thuis weer terugluisteren. Privacy staat voorop: alle informatie wordt alleen op de telefoon opgeslagen.

Wat levert de app op?
Tijdens het gesprek met de dokter krijgen patiënten veel informatie over hun ziekte, de behandeling en de prognose. Het is belangrijk dat ze deze informatie onthouden. Zo kunnen ze beter meepraten over hun behandeling en nadenken over wat daarbij voor hen belangrijk is.
Uit onderzoek blijkt echter dat het lastig is om die informatie te onthouden: patiënten vergeten maar liefst 40 tot 80% van de informatie. Van hetgeen ze wel onthouden, blijkt bijna de helft niet te kloppen.

Voorbeeldvragen helpen patiënt op weg
In de app staan voorbeeldvragen die samen met patiëntenverenigingen zijn opgesteld, o.a. de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Borstkankervereniging Nederland (BVN) werkten eraan mee.

Bron: IPSO nieuwsbrief, november 2020